Jedina stvar koja povezuje bijelu i tamnu čokoladu je njen oblik i činjenica da se radi o slatkišu, apsolutno ništa drugo jer ona u sebi ne sadrži ni gram kakaa.
Ne samo da ne može da zamijeni pravu čokoladu, puna je biljnih otrova, raznoraznih aroma a ponajviše šećera – nutritivna vrijednost joj je vrijedna nuli.
Bijela čokolada je sve osim zdrava.
Naravno, ni crna čokolada nije zdrava ako je konzumirate u većim količinama – ali, bijela definitivno nije dobar izbor.
Bijela čokolada ne miriše na pravu čokoladu, ne izgleda kao ona, a nema ni takav okus. Razlog je jednostavan – bijela čokolada zapravo nije čokolada. Riječ je o mješavini koja ne sadrži kakao, inače osnovni sastojak čokolade. Bijela je čokolada takvo ime dobila jer se radi od maslaca kakaa, mlijeka, šećera, mliječne masti i lecitina, emulgatora koji joj daje čvrstinu.
Nutricionisti ističu da je i znatno nezdravija od prave čokolade jer se teže probavlja i obiluje masnoćama i šećerom.
Nema komentara:
Objavi komentar