Pet najčudnijih stvari nađenih na dnu mora


Morske dubine čuvaju nevjerovatne tajne. Ronioci i članovi ekspedicija uvijek se iznova iznenade pronalascima na dnu mora. Nalazili su zanimljive stvari - od blaga čak do gradova. Popis pronađenih stvari je podugačak, a ovo su neki od najčudnijih pronalazaka sa dna mora.


Ukleti smaragdi: Džej Misković iz Kej Vesta na Floridi je prilikom jednog opijanja u baru kupio od prijatelja tajanstvenu kartu do blaga. Misković je povremeni lovac na blago i amaterski ronilac, a pomoću te karte stekao je multimilionsko bogatstvo pronalaskom smaragda u dubinama Floridskog zaliva. Porijeklo smaragda nije poznato, ali kad je priča dospjela na vijesti FBI je pokrenuo istragu. Svjestan činjenice da će dugo čekati na isplatu pronalaska i uz sav stres u vezi s istragom, Misković se ubio nekoliko mjeseci nakon pronalaska. Trojica od pet inspektora koji su radili na slučaju misteriozno su poginuli prilikom eksplozije automobila na autoputu, a četvrti inspektor je nestao te mu se ni danas ne zna nikakav trag. Možda je ponekad bolje da zaboravljeno blago ostane zaboravljeno.


Drevni potopljeni grad:   Iako djeluje nemoguće da se izgubi cijeli jedan grad i nestane svaki trag o njemu, to se ipak događa mnogo češće nego što možemo zamisliti. Kako nivo mora raste svake godine sve više zbog topljenja polarnog leda, nestanak gradova koji se nalaze na obali u budućnosti biće učestala pojava. Današnja tehnologija omogućava da se rekonstruišu te podvodne ruševine. Najbolji primjer leži na obali Egipta. Grad Heraklion hiljadama godina ležao je neotkriven i potpuno zaboravljen ispod pijeska i mulja Mediterana. Sve do 2000. godine, kada ga je otkrio jedan podvodni arheolog. Još se ne zna zašto je potopljen, ali zahvaljujući tome artefakti su ostali savršeno sačuvani. Uz mnogo statua pronađeno je i dosta zlata.



Kompjuter iz antičke Grčke:  Mehanizam koji su ronioci pronašli 1900. godine u blizini grčke obale jedan je od najfascinantnijih pronalazaka uopšte. Iako nije posve jasno čemu je taj mehanizam služio, zbog njegove složenosti prozvali su ga prvim analognim računarom. Iako je ležao hiljadama godina na dnu mora, ostao je savršeno očuvan, ali ipak nefunkcionalan. Glavna pretpostavka je da je taj mehanizam služio za predviđanje pomračine Sunca i mjeseca prema drevnom vavilonskom računanju, ali to je samo pretpostavka - njegova prava funkcija i dalje ostaje tajna.



Motori "Apolla 11":  U martu 2013. godine predsjednik Uprave "Amazona" Džef Bezos odlučio je da je vrijeme za napraviti nešto potpuno ludo i krenuo u potragu za motorima koji su služili za polijetanje prilikom lansiranja misije "Apollo 11". Ovi motori su ležali na dnu okeana od lansiranja 1969. godine. Motori su izvađeni u potpunoj tajnosti i samo rijetki su znali za misiju sve dok se sa sigurnošću nije moglo utvrditi da su baš to motori s legendarnog leta. Motori su na restauraciji, a nakon toga će biti smješteni u Centru za svemirska istraživanja u Kanzasu.


Mitski kraken: Nijedan popis sa najčudnijim pronalascima u moru ne bi bio potpun bez divovskog čudovišta s puno krakova. Iako se znalo da postoje zbog naplavina na obalama širom svijeta i jer su ih ribari mrtve izvlačili iz mora, niko nikad nije uspio snimiti živu divovsku lignju. Prvi snimak divovske lignje bio je 2012. godine prilikom snimanja emisije "Ganjanje divova: Na tragu divovske lignje", kada je doslovnom potjerom snimljen jedan ogroman primjerak i to kako se hrani.

Nema komentara:

Objavi komentar