Top-lista najopasnijih mafija: Rusi vode, a Srbi ne zaostaju puno

Srpska mafija proglašena je osmom najjačom na svijetu i na listi “top 10 svjetskih mafija” našla se ispred albanske i zloglasne mafije s Jamajke.
Ovom rang-listom svjetskih mafija pozabavili su se londonski Daily News te španjolski list Diario. Kriterij je bio sudjelovanje u organiziranom kriminalu na području više zemalja i trgovina drogom, oružjem i drugom ilegalnom robom, kao i trgovina ljudima. Srpska se mafija našla na zavidnu osmome mjestu jer je aktivna u većem broju zemalja i značajan akter u trgovinama ilegalnom robom.
‘Pink Panter’ banda
Osim toga, više od 350 državljana Srbije nalazi se na tjeralicama i vežu se za najznačajnija imena u švercu droge. Srpski su mafijaši poznati i po “čistim” likvidacijama i spektakularnim pljačkama draguljarnica i zlatarnica od Tokija, do Londona i Milana koje se pripisuju već legendarnoj grupi pljačkaša koju nazivaju “Pink Panter”.
Prva na listi svjetskih mafija je ruska mafija, s oko pola milijuna članova. Slijedi je jedna od najstarijih mafija na svijetu - talijanska, s desetak “familija” i više od četiri tisuće članova. Na trećemu su mjestu kolumbijski karteli koji drogom opskrbljuju SAD i kineske trijade, a one, pak, drže krijumčarenje imigranata i oko jedne trećine svjetskog šverca kokaina. Na petome mjestu su japanske yakuze s više od sto deset tisuća članova.
One pored niza poslova kontroliraju i prostituciju i igre na sreću. Šesta je meksička mafija nastala u američkim zatvorima od zatočenih uličnih bandi s oko trideset tisuća članova, a nju slijedi izraelska mafija (koju se često povezuje s ruskom mafijom). Izraelci slove za okrutne mafijaše povezane sa švercom kokaina i ecstasyja u Europu.
Popis je sastavljen od deset prvih svjetskih mafija, dok su ispod crte kriminalne skupine koje su prije uživale „ugled“. Upravo ovih dana srpski mediji donose ispovijest jednoga od neuhvaćenih pripadnika tamošnje mafije, stanovitog M.B., a pored toga najavljuje se i knjiga “Heroji ulice” čiji autor Nikola Vujošević otkriva ono što zanima policije u svijetu, tko je “mozak” bande “Pink Panter”.
Tu ulogu autor ove knjige pripisuje “engleskoj grofici”, Škotlanđanki Dorothy May Fassola, koja se u Aberdeenu bavi prodajom na veliko plodova mora i godišnje obrće oko dva milijuna eura u tom poslu. Vujošević Dorothy opsuje kao ženu za koju “bi pomislili da joj treba pomoći da prijeđe ulicu, a ne da je mozak ‘Pantera’”, ali i osobu koja je u tu kriminalnu grupu ušla zbog ljubavne veze s jednim od pljačkaša.
Ona i nije nikakva grofica, već je taj nadimak dobila nakon krađe ogrlice grofice od Vandoma vrijedne oko 20 milijuna dolara koju su “panteri” odnijeli iz draguljarnice u Tokiju, dok je ova Škotlanđanka navodno ispijala svoju kavu u obližnjem kafiću. Ona je navodno bila logistička potpora “panterima” u Tokiju, kao i na drugim mjestima njihovih spektakularnih pljački. Na neobjašnjiv način uvijek je i pored takve reputacije uspijevala izbjeći zatvor.

Zemunski klan
Ovih dana se iz svoje ćelije u Španjolskoj oglasio i posljednji vođa zemunskog klana, Luka Bojović. Izjavio je da ga “neće slomiti hapšenje supruge Barbare i brata Nikole” koji su u pritvoru završili prije nekoliko dana, te se sumnjiče da su s još dvadesetak kriminalaca odrađivali poslove kojima je rukovodio Luka Bojović iz zatvora.
Uglavnom se radilo o pranju novca i kupovanju velikog broja nekretnina i ugostiteljskih objekata novcem od šverca droge. Španjolac, koji je bio na čelu ove grupe kriminalaca s područja bivše države, preko kojega je srpski švercer droge i organizator likvidacija iz zatvora vodio prljave poslove, u bijegu je i za njim traga i španjolska i ostale policije Europe.
Redoslijed zemalja s najjačim mafijaškim organizacijama:
Rusija
Italija Kolumbija
Kina Japan
Meksiko Izrael
Srbija Albanija
Jamajka

Nema komentara:

Objavi komentar